4 fiskeknuder alle lystfiskere bør kende - lær dem her!

2
Sidst opdateret 
3. oktober 2021

En fiskeknude er fundamentalt for alle lystfiskere at kunne binde. Men det kan være svært lige at finde ud af, hvordan man gør, og hvilken du skal vælge til netop dit fiskeri. Derfor vil jeg i denne artikel gennemgå 4 fiskeknuder, som jeg synes er vigtige for alle lystfiskere at kende, inden de tager ud på fisketur.

Naturligvis vil man gerne have, at en fiskeknude er simpel at binde, men samtidig vil man også gerne have at den er stærk, så man hurtigt kan komme i gang med at fiske og den kan stå i mod en stor fisk. Jeg sørger altid for at være omhyggelig, når jeg binder mine knuder, da jeg hellere vil bruge lidt længere tid på at binde min fiskeknude, end at miste en fisk fordi jeg var for hurtig til at binde!

Derfor test altid din fiskeknude i hænderne inden du begynder fiskeriet. Hold forsigtigt fiskekrogen i den ene hånd, og træk med bar hånd i hovedlinen, indtil du fornemmer hovedlinen skærer lidt i fingeren, eller du er sikker på du har trukket hårdere end en fisk kan - husk også at gøre fiskeknuden våd med spyt! Men pas på med at trække for hårdt i tynde UL mono/fluocarbon fiskeline, de kan nemt springe. Derimod fletline kan du godt give nogle tæsk.

Måske har du gravet stolper i med pælebor siden du var 12 år, så har du sikkert mere hård hud end mig, og derfor må du lige følge din egen mavefornemmelse for hvornår knuden er testet godt nok, men heller ikke overbelast den så du gør skade!

Improved clinch knot

Den første fiskeknude er en udvidet udgave af den mest populære fiskeknude, som de fleste nok kender fra de var barn. Den er ret simpel at binde - men det er alle vel når man først kan binde dem! Knuden kan både bruges til monofil og fluorocarbon men ikke fletline, da fletlinen ofte glider ud, især under tungt fiskeri som fletline tit bruges til.

Jeg vil hurtigt gennemgå den, men vil foreslå at man bruger denne fiskeknude til lettere fiskeri, f.eks. hornfisk, fladfisk, regnbueørreder eller aborre. Jeg har brugt den i mange år, også til tungt geddefiskeri, uden problemer, så frygt heller ikke at bruge den. Jeg kan godt lide den, fordi der er noget nostalgisk over den, det er den første fiskeknude jeg lærte at binde, tilbage da jeg var 7 år.

  1. Linen trækkes gennem krogøjet og vikles rundt om hovedlinen 5-8 gange jo flere omgange, jo stærkere bliver knuden
  2. Derefter trækkes linen gennem lykken lavet ved krogøjet
  3. Til sidst trækkes linen gennem lykken der blev lavet langs linen, og så strammes der til. Husk spyt.

Ved punkt 2 har man en almindelig clinch knot, og ved punkt 3 bliver det til improved clinch knot. Ved at sætte den gennem endnu en lykke, så gør det, at linen har meget sværere ved at glide ud.

Når linen skal strammes til er det vigtigt at bruge spyt, så linen glider bedre på plads. Hvis der ikke bruges spyt kan det lave skade på linen, da den bliver meget varm når man strammer til og kan derfor skære i sig selv.

Palomar knude

Palomar knuden er den absolut bedste all-around fiskeknude til lystfiskeri, i hvert fald for typisk fiskeri. Dette er også den foretrukne knude for pro fiskere Woo Daves, Keith Kavejecz og Joey Nania til diverse fiskeri. Måske nogle særlige fiskeknuder kan være bedre til bestemt niche fiskeri.

Men dette er den fiskeknude, jeg vil foreslå du bruger, om så det er let eller tungt fiskeri. Det gode ved denne knude er, at den IKKE glider. Hvis du mister en fisk eller et agn, så er det fordi linen er sprunget. Der er lavet mange tests på denne knude, og den lever altid op til fiskelinen brudstyrke og ofte noget over.

Vigtigt for palomar knuden er, at du ikke krydser fiskelinen når du sætter den gennem øjet på krogen. Hvis de er krydsede kan de gnide sig på tværs af hinanden og gøre fiskelinen svagere, som i værste tilfælde vil forudsage at den knækker når fisken trækker til.

  1. Læg linen dobbelt 10-15 cm og træk den gennem øjet på krogen
  2. Sørg for at linen ikke krydser hinanden i krogøjet
  3. Bind en almindelig knude med dobbelt linen, som er trukket gennem øjet, og hovedlinen som også ligger dobbelt
  4. Træk herefter træk enden på dobbelt linen ned rundt om krogen
  5. Tilfør spyt til linen og stram fiskeknuden til

Arbor knot

Denne knude bruges til at binde fiskeline på dit hjul. Fiskehjul har ofte meget lav friktion, da de er godt poleret, men med denne fiskeknude kan man spænde den godt fast, så linen ikke løber med rundt når man forsøger at vikle line på.

Tip: Ved at vikle linen rundt om hjulet 2-3 gange ekstra, inden du binder knuderne, så øger du modstanden så linen ikke glider rundt om hjulet, når du skal spinde line på.

  1. Snog linen omkring hjulet
  2. Bind en knude på hovedlinen med enden af linen
  3. Bind en knude på endelinen og spænd til

Blood knot

Fiskeknuden bruges til at forbinde to liner, men er lidt mere avanceret, og kan derfor godt kræve et par forsøg før det lykkedes. Den er testet gennem mange år, og er stadig den mest foretrukne knude til jobbet. Jeg havde engang forbundet to stykker fletliner på mit hjul, hvor sammenkoblingen var i de yderste 15 m af linen, her oplevede jeg ingen gener af knuden i øjerne ved kast.

Navnet blodknude kommer fra gamle dage, hvor knuden blev bundet på snorene på en "Nihalet kat" altså en pisk med 9 snore. Knuderne sørgede for mere blod og smerte. I dag er den meget mere fredelig, og hjælper os lystfiskere med effektivt at forbinde to fiskeliner!

Det kan evt. bruges, hvis du har spolet noget billig line inderst på dit hjul, og du vil have noget mere kvalitet i de ydre 120m. Det kan også være, at du med tiden har mistet en del line ved bundbid, og du så kommer i tanke om, at du har en rest liggende du kan koble på, i stedet for at skifte det hele ud. Knuden kan også bruges til at forbinde et forfang med din hovedline, hvis du vil have det fortsætter i ét, uden en swivel.

  1. Du krydser linerne så enderne vender nedad, med højre line øverst. Sørg for at der er 10-15cm fri snor på begge sider.
  2. Start med højre line, og lav ca. 6 vindinger om venstre line. Viklingerne skal gå under venstre line og ind mod dig selv.
  3. Herefter skal du tage enden på højre line og sætte den tilbage til start, lige bag hvor linerne krydser fra punkt 1. Sæt den ind oppefra og ned, omvendt af punkt 5
  4. Nu tager du venstre line og laver ca. 6 vindinger om højre line. Viklinerne skal gå over højre line, altså væk fra dig selv.
  5. Så fører du linen tilbage til krydsningen fra punkt 1. Nu skulle der gerne fremstå en lykke, hvor du sætter venstre line ind, nede fra og op.
  6. Spænd knuden til ved skiftevis at hive i begge hovedliner og deres ender. Husk spyt.

Til sidst er der kun at sige: husk altid spyt og stram fiskelinen rigtig godt til, for du vil hellere selv springe din fiskeknude, end at det skal være en fisk som gør det!

Hvis artiklen har hjulpet dig, er du meget velkommen til at synes godt om fiskeoplevelser.dk på Facebook. Det vil jeg sætte meget stor pris på!

Del gerne på 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

  1. Hej Mathias

    Ja det kan den godt, der er lavet tests hvor knuden viser at holde til 100% af fluorocarbons brudstyrke.

    Ved fluorocarbon er det super vigtigt at punkt 2 bliver overholdt. De to liner der går gennem øjet skal ligge ved siden af hinanden, hvis de krydser hinanden så bliver knuden hurtigt svag fordi de gnider sig mod hinanden og vægten ikke bliver fordelt ligeligt.

    Tak fordi du læser med, K&B

    Simon

  2. Hej,

    Kan Palomar knuden også bruges med Fluorocarbon?

    På forhånd mange tak

    Med venlig hilsen
    Mathias

Nyeste indlæg

Tilbudsjagt

Vi har samlet over 18.000 produkter fra nogle af de mest populære webshops med fiskegrej. Ved at bruge vores pris sammenligner kan du finde det bedste tilbud 
Se tilbud nu

fiskeoplevelser.dk

Her får du gode fiske tips og god fiske viden, så du er klar til at fiske hele året rundt i salt- og ferskvand. Sørg for at overholde gældende regler hvor du fisker, og i det hele taget behandle naturen godt.
fiskeoplevelserfinallogo

Følg OS på

Copyright © 2018 - 2024 Fiskeoplevelser.dk - kontakt@fiskeoplevelser.dk - Cookie- og privatlivspolitik