Hvilket fiskenet er det bedste fiskenet? Jeg har her i artiklen samlet mit bud på de 5 bedste fiskenet til forskelligt fiskeri i Danmark. Inden jeg giver mine bud på bedste fiskenet, så vil jeg kort fortælle hvad du skal tænke over, når du skal ud og investere i et fiskenet. Der er stor forskel på hvilke fiskenet der er praktiske til hvilket fiskeri.
Jeg har naturligvis vurderet ud fra mine egne erfaringer, men samtidig lægger jeg høj vægt på at fiskenettet er lavet af gummi og at det er knudeløst. Dette gør at fiskens slimlag er bedst muligt beskyttet, i tilfælde af at det er en fisk som skal genudsættes. Så selvom man udelukkende fisker for at hjemtage, så kan man stadig risikere at man får en fisk på som er i dens fredningstid.
Herunder gennemgår jeg de vigtigste punkter, du skal have med i dine overvejelser, ved køb af nyt fiskenet. Jeg kommer med mine bud på de bedste fiskenet til forskelligt fiskeri efterfølgende.
Nu om dage er størstedelen af alle fiskenet lavet af gummi, og det er der en god grund til. Gumminet er gode for fiskens slimlag hvis fisken skal genudsættes, men det er også en fordel for dig som lystfisker. Vi har vidst alle prøvet at lande en fisk der basket helt vildt, hvor krogen så har fuldstændig viklet sig ind i nettet. Ved gammeldags fiskenet lavet af stof, kan krogen penetrere hver snor i nettet og gøre det nærmest umuligt at rode ud, og det gør også nettet bliver skadet og skal skiftes ud oftere. Ved et gumminet kan det stadig vikle sig ind, men det er meget mere sjældent og det kan aldrig gå så galt som med stof.
Fordi gumminet holder sin form, hvor stofnet hænger løst, så kan gumminet ikke så let trækkes rundt når fisken basker, hvor et stof net følger frit med og laver indviklede knuder. Den sidste men også meget væsentlige fordel ved gumminet er at de tørre langt hurtigere end et stof net. Gumminet har blot overfladisk vand på sig der kan rystes af med et par dask, hvor stofnet er mættet med vand og skal bruge mindst en time om at tørre. Så med gumminet slipper du for at have lugten af saltvand eller mosevand i bilen.
Det vigtigste ved skaftet/stangen er at du har overvejet længden. Står du i vandet vil du kun have et håndtags længde. Hvis du fisker fra bredden ved sø eller å skal du have en middel til lang skaft, for at nå ud over pløret jord og siv. I båd skal du tænke på hvor højt båden ligger i vandet, her vil skaftet også være middel til lang. De fleste fiskenet med langt skaft er teleskopstænger, her vil jeg anbefale at man køber med "twist and lock" låsemetoden, så man blot drejer på de to dele i skaftet, også er det låst.
Rammen for fiskenettet skal selvfølgelig passe med den fisk du ønsker at fange. De fleste danske fisk passer i et typisk fiskenet a størrelsen 50x50cm. Men ønsker du at fange: gedder, karper, laks eller torsk, skal der et større fiskenet til. Hvis du ikke ønsker en for stor ramme, men gerne vil fange store fisk, så kan en dybere netpose også hjælpe lidt, men rammen er afgørende.
Håndtaget står for din komfort og greb under landing af en fisk. Et håndtag lavet af ren plastik bliver super glat hvis du har våde hænder, og kan derfor være svær at holde og kontrollere. Se derfor efter fiskenet med et håndtag der er rilformet eller er lavet med højere friktionsmateriale som fx. skumgummi.
Når du skal købe nyt fiskenet, så skal du have prisen og fiskenettets funktionaliteter med i dine overvejelser. Vi har alle en grænse for hvor meget vi vil spendere på et produkt, men heldigvis er prisforskellen ikke enorm på det billigste fiskenet og et godt fiskenet. De billigste fiskenet koster omkring 100 kr og et typisk fiskenet i god kvalitet koster 200 til 300 kr. Udover ovennævnte punkter, så er nogle fiskenet flydende, så hvis du taber dem i vandet kan du altid få dem fisket op igen. Hvis du skal fiske efter store fisk, så overvej hvad nettet/stangen kan holde til.
Dette fiskenet vil jeg klart anbefale til kystfiskeri. Her vil jeg mene at du får mest for dine penge, ift. et holdbart net der ikke går i stykker og er funktionel. Den er lavet med knudeløst gumminet der passer på fiskens slimlag og lavet således at den flyder vandret i vandet. Ved at det flyder vandret i vandet, så kan du have en fisk liggende i "hyttefad", hvis du har brug for to hænder fri. Fordi fiskenettet er flydende er det også nemt at finde igen, hvis du taber det. Derudover har den et riflet håndtag der giver bedre greb, da et vådt håndtag ellers kan være svært at styre. I enden af håndtaget sidder en elastiksnor, som gør at du nemt kan hægte den fast bag på din vadejakke med en magnet, så det er nemt aftageligt. Selvom dette fiskenet har så mange kvaliteter, så fås det stadig i samme prisleje som andre fiskenet.
Det vigtigste ved et put and take fiskenet er, at det er langt nok til at nå ned i vandet og at det er transportabel når det skal med i bilen. Her vil jeg foreslå Manitoba folding net. Det er et kombineret teleskop og folde fiskenet, der gør det yderst nemt at transportere. Når teleskopstangen er strukket ud til sin fulde længde, så låses det nemt ved at dreje håndtaget. Ligledes låses selve nettet nemt ved en klik funktion. Den fulde længde for skaftet er 107 cm, rigeligt til at nå ned til bredden, selv de steder hvor man er nødt til at stå lidt længere inde på land, fordi bredden er pløret. Dette fiskenet er generelt egnet til søfiskeri fra land og åfiskeri, ikke kun ved put and take.
Savage Gear brandet er bygget op omkring de tre predator fisk: Aborre, Gedde og Sandart, som vi har i Danmark. Her ser man virkelig at de har lavet et fiskenet beregnet til de store fisk. Fiskenettet har derfor en ekstra stor ramme, så en stor gedde kan "få røven med" ned i nettet, uden at den skal ligge radbrækket og få skader på ryggen. Nettet er naturligvis et knudeløst gumminet og skaftet skydes ud som teleskop med twist and lock. Men den smarteste funktion fiskenttet har er at rammen kan folde sammen, og nej det er ikke kun smart for transport. Når du har nettet en tung fisk, så kan samlingen mellem skaft og ramme ikke holde til at du løfter fisken op, det er i hvertfald ikke sundt. Her kan du fode rammen sammen, og løfte fisken op, som var den i en pose, også lider hverken fisken eller fiskenettet overlast. Selve netposen har ikke noget problem med at holde en tung fisk.
Hvis artiklen har hjulpet dig, er du meget velkommen til at synes godt om fiskeoplevelser.dk på Facebook. Det vil jeg sætte meget stor pris på!
Copyright © 2018 - 2024 Fiskeoplevelser.dk - kontakt@fiskeoplevelser.dk - Cookie- og privatlivspolitik