Geddefiskeri i 2024 - sådan fanger du en gedde!

0
Sidst opdateret 
2. januar 2024

Geddefiskeri er vildt populært i Danmark og resten af verden, fordi gedden er en sjov og aggressiv predatorfisk, den ligger på lur, og hugger hårdt til når den angriber! De kan blive store og er sprængfyldt med energi. I denne artikel vil jeg gennemgå geddens natur, hvordan den fanges, hvordan den håndteres og hvilket fiskegrej der virker til geddefiskeri. Efter du har læst artiklen kan du tage ud og fange gedder og vejlede dine bekendte du har med!

Hvilken type fisk er gedden

Gedden er en glubsk fisk med udseende som en krokodille og har derfor også fået kælenavnet sømkasse pga. de mange syle spidse tænder. Grunden til at jeg kalder den for glubsk er geddens aggressive væremåde, hvor den ligger i baghold og angriber næsten alt hvad der svømmer forbi den.

Typisk spiser gedden søens mindre fisk heriblandt: skaller, brasen, aborre og tøver ikke med kannibalisme. Derudover er gedden også kendt for at spise de dyr, der svømmer i overfladen: ællinger, vandrotter, frøer og flagermus. Derfor er meget af endegrejet designet efter at simulere disse dyr.

Udseende

Udseendemæssigt har gedden flere grønlige til gule nuancer, med et prikket mønster hen langs siden og mulige mørke striber på ryggen. Disse mønstre og farver kan variere af årstiden og den sø, gedden forsøger af camouflere sig i.

Fordi gedden ligger i baghold og venter på et bytte, så skal den være knald hurtig til at accelerere for at fange sin mad. Derfor er den aflang som en torpedo, med gat- og rygfinne placeret langt tilbage ved halen, så den ved et par kraftige slag med halen kan komme op i topfart.

Når gedden først har fået bidt sammen om et bytte, så er der ingen vej tilbage. Geddens mund er fyldt med indad vendte spidse tænder, der sørger for at intet slipper ud af munden på den. Det betyder desværre også, at hvis gedden er for grådig, og prøver at æde et bytte der er for stort, så kan den kvæle sig selv i processen, fordi der ikke er nok vand som passerer gællerne.

Husk stålforfang

Det værste der kan ske for dig og gedden, det er at geddens skarpe tænder skærer fiskelinen over, så du mister dit agn og gedden skal svømme rundt med det i munden. Derfor er det super vigtigt, at du altid fisker med et stålforfang på 20-40 cm med en tilsvarende brudstyrke til det du fisker efter. Gedden er ligeglad med, at du bruger stålforfang, hvor andre fisk vil være afskrækket af den tykke vejer og derfor hugge mindre.

Hos gedden er det hunnerne der bliver størst, og derfor bliver de største gedder kaldt for "madammer". Store eksemplarer af gedder vil være 1 - 1,2 meter og veje 8 til 15 kg alt efter hvornår de fanges på sæsonen. Den største gedde fanget i Danmark skulle efter sigende være på 26,5 kg fanget i gragrup sø, dette er dog langt ud over det sædvanlige. Men den officielle danmarksrekord er på 22,16 kg i en sø på sjælland.

En såkaldt "måler" er en stor gedde der er værd at måle, fordi du anser den for at kunne være din nye personlige rekord. Dette vil oftest i gængs tale være en gedde på 1 meter og 10 kg, også bliver du medlem af den uofficielle "klub" af erfarne geddefiskere der har fanget en 10+.

Hvor fanger man gedder

Gedden er primært en ferskvandsfisk, og er til at finde i størstedelen af alle danske søer og vandløb. Gedden kan dog tilpasse sig saltholdige farvande, og er derfor også at finde i brakvand ved kysterne. Ved kysterne skal der drive tilstrækkeligt ferskvand ud i havet, så vandet højest har et saltindhold på 10-12 promille.

Geddefiskeri ferskvand

Når du er på udkig efter en sø til geddefiskeri, vil det være rart at vide, om de overhovedet er der, så spørg bekendte om de ved det. Uanset, så er der en rigtig god sandsynlighed, viser en undersøgelse, hvor der blev fundet gedder i over 80% af de testede søer. For at finde gedder i vandløb, skal det være en af de store af slagsen, og helst langsomt rindende vand.

Fælles for søer og vandløb er, at gedden trives godt med åkander, væltede træer, grøde og siv langs vandkanten den kan ligge på lur i. En anden vigtig faktor for at fange en stor gedde, er søens størrelse. Jo større søen er, jo mere jagtområde har gedden også til at spise sig stor på. Dybden af søen behøver ikke at være mere end 2-3 meter.

For at få lov til at fiske i søer eller vandløb, skal du i mange tilfælde have lov af en lodsejer eller fiskeforening. Så derfor slå søen op på internettet, inden du tager ud og fisker.

Geddefiskeri brakvand

Ligesom i søer befinder gedderne sig i brakvand, de steder de kan ligge på lur i vegetation. Hvis man er godt kendt med kysten eller kan se det under fisketuren, så er det om at afprøve dybe kroge i havbunden med bevoksning. Gedder patruljerer også langsomt afsatser til dybere vand.

Det bedste brakvandsfiskeri efter gedder finder man omkring møn, og øhavet mellem falster og sjælland. Her kommer ferskvandet fra østersøen og blandes med saltvandet fra nordsøen og giver den ideelle saltvandspromille. Husk statens fisketegn, og reglerne om fredningsbælter ved vandudløb i havet.

Geddefiskeri sæson

Gedder kan fanges hele året rundt, men sæsonstart for geddefiskeriet vil jeg sige er i foråret d. 1 maj og er rigtig godt i 2-3 måneder indtil sommervarmen træder ind. Gedden bliver påvirket af det varme vejr, og søger dybt ned på søens bund, hvor vandet er køligere. På denne tid kan de virke dovne, men det kan godt lade sig gøre at få bid, hvis man fisker i en dyb sø nær bunden, hvor de patruljerer.

I efteråret hvor sommervarmen er forsvundet, vil man opleve et stærk pust af energi i gedderne, hvor de hugger mere aktivt. I efteråret er for gedden "sidste chance" for at få spist sig stor inden vinteren kommer, hvor gedden går i energibesparelse indtil foråret. Om vinteren jager gedden ikke aktiv, men spiser hvad den finder på bunden af søen.

Hvis man vil øge chancen for at få en ny personlig rekord, så skal man fiske i marts og maj måned hvor gedderne er størst. Det er de i denne tid, fordi de har spist sig sunde og stærke til gydningen i april, og er derfor også fredet i hele april måned. Du kan læse mere i min artikel om geddens fredningstid og lovgivning. Gedden er ikke en truet art i Danmark, men det er kun fordi, vi er gode til at give den plads til gydningen i april, og håndterer gedden godt ved genudsætning. Fortsæt med det.

Håndtering af gedden

Det meste geddefiskeri er sportsfiskeri og udøves som catch and release. Det vil sige at fisken bliver skånsom behandlet ved afkrogning og genudsat så hurtigt som muligt.

Særligt for gedden vil jeg sige, at du skal huske at støtte gedden under bugen, hvis du løfter den op for at tage billeder. Hvis du kun løfter den i hovedet, så kan den tage skade i ryghvirvlerne. Selvom det er fristende også at bruge en form for lipgrip pga. de spidse tænder, så tager geddens mund skade af det og kan blive deform.

Det bedste man kan gøre for at skåne geddens slimlag er at have et fiskenet af gummi som er knudeløst, og en våd afkrogningsmåtte klar.

For at kontrollere gedden ved afkrogning, kan man lave et gællegreb, hvor man tager de fire fingre ind ved gællerne tættest mod hagen. Her er der ikke nogen tænder, men pas på, gedden kan godt sprælle, så det kan gå galt og man vil få mange snit i hånden kaldet "Geddehænder". Brug i stedet en slynge eller knudeløst gumminet + måtte til afkrogning, med en lang tang til at tage krogen ud.

Fiskegrej til geddefiskeri

Gedden er toppen af fødekæden i en sø, og har ingen naturlige fjender udover oddere. Fordi den er toppen og kan vokse sig så stor og kraftig, så skal der naturligvis også noget tilsvarende fiskegrej til at fange den med!

Fiskestang

For at få de fedeste oplevelser med geddefiskeri, så vil jeg helt klart foreslå at anskaffe en carbon fiber/kulfiber fiskestang. Med carbon fiber stang får du en bedre kontakt med dit agn, så du kan mærke de små forskelle, og samtidig er materialet mere stift, så du bedre kan "arbejde" med dit agn i vandet. Dermed ikke sagt, at du ikke kan bruge en glasfiber stang, men oplevelsen vil være det mindre intens.

Fiskestang og fiskehjul til geddefiskeri

Kastevægten skal naturligvis passe med det fiskegrej du kaster med. Jeg vil foreslå en af Savage Gears MPP stænger med kastevægt 20 - 60 gram. MPP eller MPP2 serien har jeg kun hørt positivt om, og fisker personligt selv med Savage Gear MPP2 221cm -> 100g, som betyder stangen er beregnet til at kaste med agn op til 100g. Den er desværre svær at støve op på markedet nu om dage.

Længden af fiskestangen kommer an på hvor du fisker. Hvis du står i waders i tæt bevokset område, så er en kortere stang at foretrække. Derimod hvis du er ude på en båd og har fri mulighed for store armbevægelser, så kan du vælge en længere. Ultimativt kan du kaste længere med en lang stang, men jeg har aldrig oplevet noget problem med kastelængden ved min stang.

Fiskehjul

Til fiskehjul kan du vælge mellem fastspolehjul eller multihjul. Multihjul kræver noget træning at kaste med, så man ikke ender med fuglereder. Dog er multihjul robuste til den seje kamp med fisken, og man er godt i kontakt med den. Personligt foretrækker jeg fastspolehjul til geddefiskeri, her skal man sørge for at have et hjul i størrelsen 3500 - 4500, og gå ikke på kompromi med kvaliteten.

Indenfor fiskehjul er jeg fan af mærket Shimano, de har altid leveret kvalitet i mine øjne. Hjulet der er set lidt længere oppe er et Shimano Exage 4000 FD, som desværre er udgået. I stedet vil jeg foreslå at man kigger efter Shimano Sedona, som har flere af Shimanos top teknologier, men presset ned i en budget version. Hvis man er parat til at punge mere ud for at få mere kvalitet, så tag et kig efter Shimano Stradic CI4+ Det er deres flagskibs model, med alt det bedste i sig. Den har en væsentlig længere holdbarhed en Sedona, føles mere flydende at fiske med, men også meget vigtigt er at den er vandtæt, så den kan fiskes med i saltvand.

Fiskehjul

Fiskemetoder og endegrej

Jeg vil kort gennemgå de mest anvendte fiskemetoder til geddefiskeri. Generelt vil jeg sige, at man skal gå efter naturtro farver, men videnskaben siger at gedden lader sig påvirke af sanserne, særligt syn, lyd og vibration, så de prangende farver skal også prøves af. Jeg har særligt haft meget held med savage gears 3d trout i guld farver, Alien ell eller Real eel i guld/brunlige nuancer.

Spin & jerk

Dette er nok den mest anvendte tilgang. Her kan du bruge spoons, spinnere, woblere, 3d gummidyr osv. Det handler blot om at kaste ud og spinne ind, også arbejde med dit agn, så det virker livligt og lokker gedderne. Nogle woblere behøver du slet ikke arbejde med, de både bevæger sig og har raslende kugler inde i sig til at tiltrække gedden. En metode jeg har haft god succes med er spin stop. Et spin stop er som navnet, at man stopper med at spole ind et kort sekunds tid, det kan få en efterfølger til at hugge på.

Woblere

Topwater/popper

En rigtig populær, sjov og effektiv fiskemetode, særligt i foråret inden vandet bliver for varmt er topwater fishing, også kaldet popperfiskeri. Her bruges en wobler med flad mundstykke eller en gummi frø, som begge flyder i overfladen, også bliver spinnet ind samtidig med der bliver lavet små ryk. Dette giver små plaske lyd i vandoverfladen, som tiltrækker gedden. Det fedeste ved denne metode er nok at se en kæmpe gede komme, med fulde hammer og angribe dit agn i vandoverfladen og fortsætte op i luften! Dette vil delvis være det samme for fluefiskere.

Deadbait rig

Denne metode er mest brugt om vinteren, hvor gedden er i energibesparelse og søger føde på bunden af søen. Her har man et lod til at trække en død skalle med to trekroge i sig ned på bunden, også venter man bare! Gedder om vinteren skal nok give nogle ryk, men føles mest af alt som at trække en kæmpe træstamme ind. Om sommeren når vandet er varmt, kan denne metode også bruges, her patruljerer gedderne den kølige bund lige så stille, og får færten af din døde fisk.

Trolling

Trolling foregår fra en båd, hvor man har 1 - 2 fiskestænger hængende ud til hver side af båden, imens man sejler. Man lader agnet trække line indtil den passende dybde er nået, dette er afhængig af agnet, og hvor hurtigt man sejler. Her kan man tilmed bruge paravaner til at trække linerne flere meter ud til siden, så man kan affiske et større område, men det er en kunst ikke at fange de andre liner. Herefter sejles der rundt i søen indtil et hug melder sig. Denne metode er mest beregnet til større søer.

Tips og tricks til geddefiskeri

Det første tip vil spare dig for en masse tid: Affisk så meget vand du kan nå. Gedden er som sagt meget aggressiv, og hvis der var en gedde hvor du kastede dit agn hen, så ville du hurtigt finde ud af det. Så lad hver med at kast mange gange de samme steder, kast få gange og se om der er aktivitet, ellers sejl videre.

Hos gedden skal du ikke være bange for at bruge for stort agn til dit fiskeri. Gedder er kendt for at spise store fisk i forhold til deres egen størrelse. Jeg har før haft geddeyngel der er hoppet på mit agn, som næsten har været større end ungen selv.

Sørg for at køre gedden træt nok inden du skal afkroge den, så mindsker du risikoen for at gøre skade på dig selv og fisken. Men gør den ikke alt for træt og hold den ikke for lang tid over vandet, da den jo skal have kræfter til at svømme væk igen. Det er en balance man skal finde.

Til topwater fiskeriet kan du købe gummi frøer, hvor du kan vende krogene opad. Ved at gøre dette kan du affiske nogle bevoksede områder, fordi du ikke får fat i åkander og grøde. Men det vil også sige, at gedden skal bidde godt rundt om din frø for at blive kroget.

Til sidst vil jeg bare sige, husk en let stang til aborrefiskeri! Du kan sagtens komme ud for at aborren er meget aktive i søen, og det er også en sjov fisk at fange.

Ved rettelser eller tilføjelser til indlægget, henvend venligst på info@fiskeoplevelser.dk

Hvis artiklen har hjulpet dig, er du meget velkommen til at synes godt om fiskeoplevelser.dk på Facebook. Det vil jeg sætte meget stor pris på!

Del gerne på 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyeste indlæg

Tilbudsjagt

Vi har samlet over 18.000 produkter fra nogle af de mest populære webshops med fiskegrej. Ved at bruge vores pris sammenligner kan du finde det bedste tilbud 
Se tilbud nu

fiskeoplevelser.dk

Her får du gode fiske tips og god fiske viden, så du er klar til at fiske hele året rundt i salt- og ferskvand. Sørg for at overholde gældende regler hvor du fisker, og i det hele taget behandle naturen godt.
fiskeoplevelserfinallogo

Følg OS på

Copyright © 2018 - 2024 Fiskeoplevelser.dk - kontakt@fiskeoplevelser.dk - Cookie- og privatlivspolitik