Hornfisk sæson i 2024 - 4 fisketips til at fange hornfisk

5
Sidst opdateret 
2. januar 2024
Hornfisk fanget ved kysten

Hornfisk er en rigtig populær spisefisk trods dens mange ben, samtidig er hornfisken også sjov at fiske efter, da der ofte er mange, når du først har fundet én. Fordi hornfisk følges ad langs kysterne i store stimer i forårs sæsonen, så plejer man at sige, alle kan fange en hornfisk! Derfor er det oplagt fiskeri for utålmodige personer eller børn, men også fordi hornfisken kan fanges helt uden en skarp krog!

Så hvis du ønsker at introducere din familie, venner eller bekendte for fiskeri, så er hornfisken en oplagt start. I denne artikel vil jeg fortælle om hornfisken generelt, hvornår det er sæson, hvordan den fanges og kort om tilberedning af den.

Hornfiskens udseende

Særligt ved hornfiskens udseende er dens lange næb, fyldt med små spidse tænder. Underkæben er længere end overkæben, og de bliver brugt til at gøre skade på byttedyr, ved at støde og nappe dem. På trods af at næbet ser tyndt ud, så er det meget robust og kan derfor godt prikke hul på tøj, hvis man er uheldig. Hornfisken har også en anden lugt end den typiske lugt af fisk, jeg vil beskrive lugten som græs/agurk med en snært af gran.

Hornfisken har en lang slank krop, der er bygget til at opnå høje farter i vandet, som en pil under vand. Hornfiskens ryg- og gatfinne er placeret langt tilbage på kroppen ved den store halefinne, så den kan accelerere enormt hurtigt. Med en sådan strømlinet krop til at opnå fart, kan hornfisken komme op på 60 km/t i kortvarige angreb. Hornfisken er typisk 50-70cm lang ved fangst, men store eksemplarer kan komme helt op på 100cm!

Hvis det sjove næb ikke var nok, så bare vent til du kommer under skindet på hornfisken, her er der to ting som særligt adskiller den fra mange andre fisk:

  1. Hornfisken har et grønt/blåligt skelet: Ved andre fisk er skelettet grå/hvid, men hornfiskens skelet har denne farve pga. et stof kaldet vivianit, men som ikke er farligt at indtage ved spisning.

  2. Hornfisken har ikke nogen mave: I hvert fald ikke sådan som vi kender maven. Hos de fleste kødædere bliver proteiner nedbrudt langsomt i maven med syrer og sendt videre i tarmsystemet for at blive optaget i kroppen. Hos hornfisken bliver protienerne nedbrudt med et enzym kaldet trypsin og optaget med det samme i denne særlige mave. Dette er en mindre effektiv metode, men fordi hornfisken er en grovæder fungerer det.

Hornfisk sæson

Sæsonen for hornfisk starter i april, topper i maj og slutter i august. En gammel tommelfingerregel siger, at når rapsmarkerne er sprunget ud, så er hornfisken ankommet. Det afgørende er temperaturen. Har det været en mild vinter, så kommer de tidligt, og omvendt så kommer de senere.

Først på sæsonen kommer de store han hornfisk, og efterfølgende kommer de mindre hunner. De kommer fra det åbne hav i Nordsøen for at gyde på lavt vand i Danmark og østersøen. I Danmark og østersøen bliver den hængende lidt og spiser, inden den igen drager ud til nordsøen ved sensommeren for at ovrevintre der.

Hvor og hvornår fanges hornfisk

Hornfisk kan fanges i hele Danmark langs kysten på lavt vand - op til 3 meter dybt, hvor de jager og leger i stimer. Derfor hvis du finder én hornfisk, så kan du være sikker på, at der er flere! I foråret siger man, at vandet "koger", simpelthen fordi der er så mange hornfisk i overfladen, at det ligner, det er ved at koge. Hornfisken kommer fra det åbne vand i det østlige atlanterhav, og nordsøen hvor de jager i stimer efter tobis, sild, blæksprutter og krebsdyr. Hornfisken rammer først vestkysten, hvor steder som Hvide sande, blåvand og thorsminde er populære. I Hvide sande skal du være klar over betalingsområder som du kan finde her.

Bestanden på hornfisk er rigtig god, og der er derfor ingen fredningstid eller mindstemål på hornfisk. De er gode til at reproducere og er ikke er så truet af bomtrawlere som andre fisk. En hornfisk lægger omkring 100 æg sat fast på en tangplante, som klægges efter 10-15 dage.

Tid på dagen og vejr

Til stor glæde for os lystfiskere, så er hornfisken en solskinsfisk. Faktisk er det bedste vejr at fange hornfisk i høj solskin, ingen vind og midt på dagen ved 11:00 til 15:00 tiden, så husk solcremen! Dette er de ideelle forhold, men den kan sagtens fanges alligevel på andre tidspunkter. Om natten trækker den ud på dybere vand og er derfor svær at fange.

Hvordan fanges hornfisk

Til at fange hornfisk er der 3 metoder som er effektive, som har hver deres fodele og ulemper. De tre metoder fiskes med fiskestang, enten fra vandet i waders, fra kysten eller fra båd.

Alm. blink med forfang: Fordi hornfisken har sit lange næb, så kan det godt være svært at kroge den ordentligt med et almindeligt blink. For at øge chancerne for at kroge dem kan man afmontere krogen fra blinket, sætte et 5cm stykke line på, og derefter krogen. Hornfisken har ikke en særlig stor mund, så derfor skal krogen heller ikke være stor, jeg vil foreslå størrelse 10. Nu hænger krogen et stykke efter blinket og tættere på hornfiskens mund, når den angriber blinket.

Silkesnor: Hornfiskens mange små tænder er designet til at holde fast på en fisk, dette kan også bruges mod hornfisken selv. Ved at afmontere din krog og i stedet sætte et stykke silkesnor på, så vikler de fine silketråde sig ind i hornfiskens mange tænder når den napper efter blinket. Du tænker måske, sidder den godt nok fast og mister jeg ikke en masse hornfisk? Svaret er jo, du mister en hornfisk i ny og næ, men det er stadig mere effektiv til at fange hornfisk end krog. Samtidig er silkesnoren også rigtig børnevenlig.

Ved at bruge silkesnor giver du dog afkald på havørreder som også er rigtig eftertragtet, de sidder ikke på nogen måder fast i silkesnoren. Det skal hilses at sige det gør rigtig ondt at se en stor havørred hugge på dit blink med silkesnor 2 meter fra dig, men det er chancen i branchen! Du kan læse mere om havørredfiskeri her.

Kødstrimmel: En sidste metode som både kan fange hornfisk og havørreder er kødstrimler på krog. Du kan bruge sild købt fra brugsen, som skæres ud i 4-5 cm tynde strimler, husk at beholde skind på, så er der mindre chance for det ryger af. Denne metode fiskes med bombarda, altså en prop der flyder i overfladen, herefter 1-2m line alt efter hvor lang din fiskestang er, også din krog/trekrog med kødstrimlen. Vigtig for denne metode er at når du mærker en hornfisk der har bidt på, så lad den svømme lidt med kødet så den når at sluge det helt, inden du giver dit modhug. Hvis du gør det for tidligt, så er krogen muligvis ikke inde i munden.

4 tips til at fange hornfisk

  1. Hornfisken er en hurtig svømmer og aktiv jæger. Så derfor spol hurtigere ind end du ville normalt, de kan godt lide jagten!

  2. Hvis du ikke vil risikere at miste en havørred, men gerne vil bruge silkesnor. Så kan du lade krogen blive siddende i enden af blinket, og montere silkesnoren i forreste springring, så det hænger ned langs blinket.

  3. Hornfisken befinder sig i overfladen af vandet, og når du får bid vil den ofte hoppe op af vandet. Her kan du risikere den får rykket sig fri fra silkesnoren/krogen, derfor sørg for at holde linen stram, så mindsker du risikoen.

  4. Når du er ankommet til dit fiskespot, så affisk hurtigt et stort område indtil du fanger en hornfisk, så søg hen mod den retning, der er helt sikkert flere! (Hold øje med om vandet "koger" nogen steder)

Fiskegrej til hornfisk

Fiskegrejet til hornfisk skiller sig ikke meget ud i forhold til andre fisk, udover det med silkesnoren. Med hensyn til blinket er mit eneste råd at vælge et der er aflangt og slankt, det er dem jeg har haft mest succes med.

Farver

Der vil naturligvis være et utal af meninger om hvilken farve der er bedst, og jeg vil også gerne dele min erfaring. Den farve som jeg absolut har hørt blive gentaget mest til fiskeri efter hornfisk er grøn/gul evt. i kombination med sølv. Her er min liste med bedste farver til silkesnor/blink:

  1. Grøn
  2. Gul
  3. Sølv
  4. Blå
  5. Rød

Dertil vil jeg sige at hornfisken nok skal bide uanset, så kræsne er de heller ikke. De er sultne og der er mange som slåsser for at få dit blink, men hvis jeg skulle til at købe farver i butikken, ville jeg gå efter disse.

Fiskestang og hjul

Kravene til fiskestang til fiskeri efter hornfisk er ikke særlig store, de skal bare passe dine behov. En fiskestang af kulfiber med kastevægt 15-30g er passende, jeg fisker f.eks. med 20g blink. Hvis du er ude i waders har du masser af plads, så vælg gerne en fiskestang der er lang 275-340cm, både så du kan kaste langt, men også så du kan lave bløde kast hvis du fisker med kødstrimler. Hjulet er der heller ikke store krav til, hornfisken laver en underholdende kamp, men ikke noget der kræver et robust hjul.

Hornfisk filetering

Mange bryder sig ikke om hornfisken da den har rigtig mange ben, og er derfor svær at udvinde kødet fra ved traditionel filetering med kniv. For at komme rundt om dette findes der et hornfiskejern eller udbener, som rigtig fint fileterer fisken til én aflang filé uden ben, der videre kan tilberedes.

Desværre går der en del af kødet til spilde ved at brug af en udbener. Derfor, hvis man ikke er super sart med ben, hvilket jeg ikke selv er, så vil jeg hellere foreslå at man skærer fisken i 3 lige store stykker og steger dem på pande med skind eller i en friturekoger. Efter en tur i friturekogeren vil alle de små sideben kunne spises, de knaser lidt, men rygraden skal stadig pilles ud.

Tilberedning

Tilberedningen er den samme, man starter naturligvis med at tage indvoldene ud ved at lave et snit fra gattet og op til hovedet, sørg for kun at skære i skindet ved ikke at stikke for dybt. Når indvoldene er ude skal du skrabe alle dens grønne skæl af, du får et godt greb ved at tage fat omkring halen og sætte din tommeltåt ned i fisken.

Så tager du en kniv og kører løst ned langs siden med bladet ned mod fisken, indtil alle skæl er væk. Herefter klipper du dens små finner af med en saks og skærer den i 3 lige store stykker. Skindet beholdes på under stegning og kan pilles af bagefter eller spises.

Hornfisk opskrift

Mine foretrukne er at spise dem ovenpå rugbrød, eller med kartofler og sovs. Hvis man har tænkt sig at stege dem på panden og spise dem ovenpå rugbrød, så vil jeg foreslå at man smører indersiden af hornfisken med sennep langs rygraden, det giver en god smag.

Når hornfisken er stegt og kommer på tallerknen, for nemmest at få benene fra, så laver man et snit på ydersiden, langs rygraden på begge siden. Så kan man stikke kniven lidt ind under kødet, og med et hurtigt vip, så falder alt kødet fra benene og du har nu en filé hvor intet kød er gået til spilde. Nogen synes endda det er hyggeligt/sjovt at arbejde med maden ved bordet.

Det som er ekstra godt ved at hornfisken har sæson i forår og sommer, er at man kan spise den med friske råvarer fra køkkenhaven! Særligt nye kartofler og persillesovs, eller smørsovs med persille tilbehør.

Til sidst vil jeg bare sige knæk & bræk til alle og husk fisketegn!
Ved rettelser eller tilføjelser til indlægget, henvend venligst på info@fiskeoplevelser.dk

Hvis artiklen har hjulpet dig, er du meget velkommen til at synes godt om fiskeoplevelser.dk på Facebook. Det vil jeg sætte meget stor pris på!

Del gerne på 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

  1. Jeg har ikke meget erfaring med silkesnor, men kan se fordelen ved dem, hvis man især skal overbevise sine børnebørn, ingen kroge der sætter sig fast alle steder.
    Men til trods for det, er der mange der anbefaler slanke blink, silkesnor bobleflod med evt. med sildestykker eller kyllingehjerter. Det jeg har haft størst succes med, er et boss blink i perlemors hvid, og det gæder også slanke blink

  2. Tak for gode råd har lige fået foræret Hornfisk 👩🏻‍🍳

  3. Vil bare lige sige fed hjemmeside. Er helt ny inden for fiskeri og uden siden her, tror jeg ikk jeg ville ha fange noget. Men gjorde som var skrevet her og går hjem med 34hornfisk idag. Så tak for mad og gode tips 🙂

  4. Hornfisk m.m lægger æg ikke ligger ! Tak for en god side ,V.h. Søren Rosing

Nyeste indlæg

Tilbudsjagt

Vi har samlet over 18.000 produkter fra nogle af de mest populære webshops med fiskegrej. Ved at bruge vores pris sammenligner kan du finde det bedste tilbud 
Se tilbud nu

fiskeoplevelser.dk

Her får du gode fiske tips og god fiske viden, så du er klar til at fiske hele året rundt i salt- og ferskvand. Sørg for at overholde gældende regler hvor du fisker, og i det hele taget behandle naturen godt.
fiskeoplevelserfinallogo

Følg OS på

Copyright © 2018 - 2024 Fiskeoplevelser.dk - kontakt@fiskeoplevelser.dk - Cookie- og privatlivspolitik