Catch and release fiskeri drejer sig om at bevare fiskebestanden i vandet, ved at give fisken en skånsom genudsætning og afkrogning, så den kan leve videre på almindelig vis. Det vil jeg i denne artikel gå i dybden med, efter at du har læst artiklen, håber jeg, at du vil informere andre om også at gøre det på den rigtige måde.
For hvis fisken ikke håndteres korrekt, så kan den få beskadiget sit slimlag, der kan resultere i infektioner, som fisken i nogle tilfælde vil dø af. Det gælder din teknik ved landing, afkrogning og genudsætning. Til at udføre en god håndtering er der flere redskaber som hjælper, og samtidig er der nogle som direkte er dårlige.
Alt sammen vil jeg komme ind på i denne artikel. Så hvis du fanger en fredet fisk eller en undermåler, så læs med her! Ligeledes, hvis du er lystfisker, der ikke kan spise alle de fisk du fanger, men som elsker at være i naturen og udøver catch and release fiskeri, så skal du have styr på disse teknikker! Denne artikel vil tage udgangspunkt i gedder, men gælder størstedelen af alle fiskearter.
I dette afsnit vil jeg gennemgå, hvordan du bedst holder, løfter og genudsætter fisken, og hvilke ting du ikke skal gøre!
Lad os starte fra starten. Du har fået en fisk på, efter lidt kamp kommer den tæt på, og du kan se, det er en fisk som skal genudsættes. Hvis det er en lille fisk, kan du afkroge den i vandkanten, en hånd der holder fisken i munden, og tager krogen ud med tang med den anden hånd. Dette er det bedste scenarie. Men dette kan ikke altid lade sig gøre, det kan være en stor fisk, eller at krogen ikke sidder let tilgængelig i kanten af munden.
Lad os starte fra starten. Du har fået en fisk på, efter lidt kamp kommer den tæt på, og du kan se, det er en fisk som skal genudsættes. Hvis det er en lille fisk, kan du afkroge den i vandkanten, en hånd der holder fisken i munden, og tager krogen ud med tang med den anden hånd. Dette er det bedste scenarie. Men dette kan ikke altid lade sig gøre, det kan være en stor fisk, eller at krogen ikke sidder let tilgængelig i kanten af munden.
Nu skal du have fisken op i båden eller på land. Her skal du enten bruge din hænder eller et fangstnet. Det er ikke godt at løfte gedden op kun ved hjælp af fiskestangen. Særligt ved store og aflange fisk, det risikerer at beskadige fiskens ryghvirvler. Hvis dit fangstnet ikke er stort nok, så er du nødt til at bruge hænderne. Lad din ven holde fiskestangen, mens du ved et snuptag tager fisken i vandet, en hånd taget fat i munden eller ved gællerne og den anden under bugen.
Forhåbentlig har du et stort nok fangstnet med. Det vigtige ved et fangstnet er, at det er knudeløst og lavet af gummi. Knuder og flettet net ødelægger fiskens slimlag betydeligt. Sænk gedden forsigtigt ned på din våde afkrogningsmåtte, og tag den ud af fangstnettet. https://havedammen.dk/fisken-immunforsvar-syg-fisk/
Forhåbentlig har du et stort nok fangstnet med. Det vigtige ved et fangstnet er, at det er knudeløst og lavet af gummi. Et net med knuder eller flettet snor, ødelægger fiskens slimlag betydeligt, som er fiskens beskyttelse mod parasitter og infektioner. Når du har fået gedden op i nettet, sænk dernæst gedden forsigtigt ned på din våde afkrogningsmåtte, og tag den ud af fangstnettet.
Ved afkrogning af en gedde, skal du altid holde øje med, om den åbner munden og gællerne op. Hvis den gør det, kan du være 99% sikker på, at den basker med halen indenfor 1 sekund. Derfor sørg for at den ligger sikkert, væk fra andre objekter, og skynd dig at trække snitterne til dig.
Det hænder at gedder bliver kroget dybt, derfor er det bedst at have en 30 cm afkrogningstang til at få krogen ud med. Hvis du kun har en alm. tang, skal du have hånden ind i munden med de skarpe tænder (ikke fedt for dig) eller have tangen ind mellem gællerne (ikke fedt for gedden).
Meget fiskegrej til geddefiskeri er udstyret med trekroge. Så når du skal tage fat med tangen, så tag fat i "kroppen" af trekorgen, og ikke en af de andre kroge. Hvis du tager fat i en af de synlige kroge, så trækker du skævt ud og gør det besværetligt for dig selv og fisken.
Til at håndtere gedden ved akrogning er det godt at lave et såkaldt gællegreb. Dette gøres ved at føre fire fingre ind forrest ved gællerne. Her er der ingen tænder eller lignende. Når du har et godt greb, kan du løfte geddens hovede lidt, også åbner munden sig typisk.
Ved trofæbillede, hold hovedet med gællegreb og den anden hånd støttende under bugen.
Når gedden skal genudsættes, kan den være afkræftet, fordi det har været en lang fight, eller afkrogningen har taget lang tid. Derfor skal den ikke bare smides ud i vandet igen, medmindre du er sikker på, at den stadig er oppe på dupperne. For at give en god genudsætning er det vigtigt at stabilisere den i vandet, indtil den har fundet kræfter igen.
Hold med en hånd under bugen og hav et fast greb om haleroden med den anden og sænk den stille ned i vandet. Hold den herefter kun i halen indtil den giver nogle bask med halen og du kan mærke den er klar til at svømme videre.
Der er ingen grund til at trække gedden frem og tilbage i vandet for at forsøge at ilte dens gæller bedre. Gedder står det meste af deres dag stille i vandet og ånder fint uden bevægelse.
Hvis du ikke føler dig tryk ved genudsætningen fordi det er besværligt, så er det også fint at bruge dit gumminet. Sænk nettet med gedden ned i vandet, og så snart du kan se den har fundet kræfter, så hjælper du den med at finde ud af nettet.
Dårlig håndtering er med til at gøre skade på gedden, der i værste tilfælde kan medføre sygdomme og død. Så her er nogle fejltagelser, du skal være opmærksom på.
Det er en big no no at bruge handsker. Det er forståeligt, du gerne vil have handsker på, så du ikke skærer dig på geddens skarpe tænder og samtidig kan have et godt greb på gedden. Men det gode greb får du netop, fordi du ødelægger geddens slimlag. Så stofhandsker er simpelthen det værste.
I stedet er man måske tilbøjelig til at bruge en stor tang kaldet et libgrib. Den påsættes fast i geddens underlæbe. Den er smart, fordi man nemt kan styre gedden, løfte den op og veje den, hvis tangen har indbygget vægt. Men libgrib er meget skadelig for gedden, da den kan tage skade på ryghvirvlerne. Hvis det er en tung gedde over 3 kg så tager den skade i munden ved at hænge der.
En anden fejl som nogle begår, er når de gerne vil have taget et trofæbillede. Det er helt okay med et trofæbillede, problemet opstår når personen mister grebet på gedden og taber den. Særligt hvis man har rejst sig op, for så er der dælme langt ned til jorden eller bunden af en båd. Forsøg derfor gerne at sidde på hug, når billedet skal tages, og evt. tæt på rælingen af en båd, så fisken kan føres ud i vandet, hvis kontrollen mistes.
Som sagt kan det være svært at håndtere en gedde ved afkrogning, når man ikke må bruge handsker eller libgrib. Endnu en fejl som nogle begår, er at ligge for meget vægt på gedden for at holde den stille. Fisken har små ribben, men er ikke udviklet til at kunne klare store tryk, og kan derfor nemt tage skade på indre organer hvis man ligger for meget af sin vægt på.
Afkrogningsmåtte - Beskytter fiskens slimlag
Fangstnet af gummi - Nettet skal også helst være knudeløst, for bedst muligt at beskytte slimlaget
Lang tang til afkrogning - Find gerne en tang på 30 cm. Det sker at gedder er kroget dybt og du har ikke lyst til at stikke din hånd derind med en lille tang.
Libgrib - Dårligt for fiskens ryg og mund
Handsker - Dårligt for fiskens slimlag, risikerer infektioner
Nu er du godt bekendt med, hvordan man bedst muligt håndterer en afkrogning og genudsætning af gedder. Men hvordan fanger man så lige en? Hvis du vil blive klogere på dette, kan du læse denne artikel om Geddefiskeri.
Hvis artiklen har hjulpet dig, er du meget velkommen til at synes godt om fiskeoplevelser.dk på Facebook. Det vil jeg sætte meget stor pris på!
Copyright © 2018 - 2024 Fiskeoplevelser.dk - kontakt@fiskeoplevelser.dk - Cookie- og privatlivspolitik