Fang fladfisk fra båd eller mole

0
Sidst opdateret 
19. marts 2022

Fladfiskeri er rigtig populært, da det er en lækker spisefisk som er nem at tilberede, og er til at fange hele året rundt. Oftest bliver de paneret og stegt, for at blive serveret med rugbrød og remoulade eller kartofler og persillesovs.

Derfor skal vi i denne artikel se på nogle af de fladfisk, der kan fanges i det danske vand, hvor man fanger dem, og hvilket grej der skal til for at fange dem.

Fladfisk arter

Fladfisk er en fællesbetegnelse for alle de fisk der findes i flynderfisk-familien (Heterosomata). Særligt ved fladfisk er, at de ikke har en svømmeblære, da de lever på bunden og kan hvile der, modsat andre fisk, som bruger svømmeblære for ikke at synke til bunds, og sekundært for at holde sig oprejst. Modsat populær forståelse, så svømmer en fladfisk på siden, altså ryggen og maven er ikke den side af fisken, som vender opad mod overfladen, og ned mod bunden, men oftest er højre (opad) og venstre (nedad) side, også kaldet en højrevendt fladfisk. Derfor har fisken også udviklet sig til at have begge øjne på højre side, der fremadrettet vil blive nævnt som oversiden.

Rødspætte

Rødspætten sammen med skrubben er de to mest fangede fladfisk i Danmark. Det nemmeste kendetegn ved en rødspætte er dens røde eller orange prikker på hele oversiden af kroppen, heraf også navnet. Rødspætten er helt glat på over- og undersiden, og har 4-7 benknuder bag øjnene, som stritter op i en bue og er særligt for rødspætten. Rødspætter bliver sjældent over 50cm her i Danmark, og foretrækker bund med sand, sten eller grus, hvor de yngre rødspætter kan leve helt ind på 1 - 2 meter vand, og de ældre fortækker 10 til 50 meter dybde.

Skrubbe

Ligesom rødspætten, så kan skrubben godt have nogle farvede prikker, da de er nært beslægtede, men det ikke typisk. Skrubben og Rødspætten kan reproducere, men sjældent er deres afkom gode til selv at befrugte. Skrubbens overside er som regel marmoreret brun, og kendetegnet er her den meget ru overflade, nærmest som sandpapir. Skrubben bliver typisk 30cm, men kan blive helt op til 50cm, med en vægt på 3kg.

Ising

Ising er gennemsnitlig mindre og tyndere end de andre fladfisk, og derfor mindre attraktiv. Hvis man holder en ung ising op mod solen, så trænger lyset igennem den, og dets indre organer danner en sort silhouette, som set på billedet. En mindre Ising bliver også kaldt for et frimærke. Isinger lever fra 1 til 100 meters dybde, og kan fanges i havet omkring hele Danmark. Isingen bliver sjældent over 40 cm eller vejer mere end 1 kg.

Pighvar

Pighvar er en venstrevendt fladfisk, og har en mere rund kropsform end de andre nævnte, nærmest som en tallerken. Pighvar hunner kan blive 100cm lange, hvor hannerne sjældent bliver mere end 50cm. De lever langs vestkysten ved sandet bund, men tåler lavt saltindhold i vandet, og kan derfor findes langs kysterne helt ind til Østersøen.

Billede af Luc Viatour

Fladfisk Sæson

Fladfisk i Danmark har sæson hele året, altså de er tilgængelige hele året og ikke fredet, undtagen lokalt i Flensborg inderfjord. Men hvornår er det bedste tidspunkt på året at fiske fladfisk? Oveennævnte fladfisk gyder om vinteren og tidlig forår, hvor de efterfølgende begynder at grovæde for at vokse sig større og stærkere, så de står bedre stillet til næste vinter.

Derfor er de nemmest at fange i foråret og om sommeren, men for at få nogle gode størrelser, så vent til sommer månederne juni til september, indtil de har fået spist sig større. Hvis man ønsker at gå efter en ny personlig rekord, skal man fiske i oktober og november, hvor de er størst.

Fladfisk fredningstid

Fladfisk mindstemål

  • Rødspætte 27 cm

  • Skrubbe 18-32 cm (se kilde)

  • Ising ingen mindstemål

  • Pighvar 30 cm

Fiskegrej til fladfisk

I dette afsnit vil vi se, hvad fladfiskene lever af, og hvilket fiskegrej og metoder der kan bruges til at få bid. Uanset om man fisker fra mole, kyst, havn eller båd, så er fiskegrejet stort set det samme. Dog kan vind, vejr og område have stor indflydelse på hvor de befinder sig, og hvor aktive de er.

Fladfiskeforfang

Udvalget af endegrej til fiskeri efter fladfisk er ikke særlig stort, forstået på den måde, at alle bruger fladfiskeforfang, som er klart det mest effektive.

Men til gengæld er der kæmpe stort udvalg af alle mulige slags farver, perler, spinnere og madding, som du kan sætte dit præg med, og finde ud af hvad der virker bedst for dig.

Et fladfiskeforfang består af et tungt blylod i bunden af forfanget, til at holde det nede på bunden under indspolning. Herefter kommer to ophæng med en enkeltkrog på hver, hvor madding kan påsættes. Fladfiskeforfang har været brugt i mange år, og har ikke ændret sig betydeligt.

Med tiden har videnskaben fundet frem til at fladfisk er nysgerrige jægere, og derfor er det blevet moderne at have perler og spinnere på ophænget inden krogen. På ophænget er hvor du kan eksperimentere med hvad du tror der er bedst.

Her er der også mulighed for at drage sine børn ind i det, især pigerne, når der skal pyntes ophæng med perler. Du kan finde en stor pakke her. Fladfisk har ikke voldsomt store munde, så derfor skal vedhænget ikke være større end noget der minder om en sandorms aflange krop.

Madding til fladfisk

Fladfisk lever af dyr de kan finde på bunden, og det vil derfor også være det, som skal sættes på ens forfang. Børsteorm og Sandorm er deres mest foretrukne føde, og kan købes i de fleste lokale fiskeributikker, eller pumpes ved stranden selv. Alternativet er kunstigt agn fra mærket Berkley, som har lavet serien Gulp, der består af børsteorme i en pose eller beholder med stærkt duftesaft, til at tiltrække fisk, dog sørg for at beholderen er forsvarligt lukket, da jeg kan forsikre dig at du ikke ønsker at saften render ud i din taske eller bil.

Fordelene ved kunstigt agn er at de holder til at have mange fladfisk på inden de går i stykker, i forhold til en almindelig børsteorm, samtidig kan de holde sig månedsvis indtil din næste fisketur efter fladfisk, dog er de ikke helt billige, men det er penge givet godt ud.

Her er min liste med det madding jeg har haft mest succes med til fiskeri efter fladfisk:

  1. Børsteorm

  2. Sandorm

  3. Rejer

  4. Gulp børsteorm

  5. Små sildestykker

  6. Tyndskallede muslinger

Krav til fiskestang

Ved fladfiskefiskeri er der ikke store krav til fiskestang eller hjul. Fladfisk kæmper ikke hårdt som f.eks. laks eller gedder, og de er ikke specielt tunge. Ved fiskeri fra båd behøver man blot lade sit agn dumpe ud over kanten af båden, også slappe af indtil man mærker noget.

Dog skal din fiskestang være af særlig styrke, smidighed og længde, for at kunne modstå din kastevægt, og samtidig kunne kaste langt nok til fladfiskene, hvis du fisker fra stranden, som ved fiskeri efter pighvar.

Ved mole eller havn fiskeri, kan en mere gængs stang med kastevægt op til 50 gram gøre det. Dog kan det være en stor fordel at have en mere stiv stang, så du kan mærke de små bevægelser der kommer når de nibber til maddingen. Når en fladfisk hugger, er det ikke vildt sammenlignet med f.eks. en havørred eller en gedde, hvor man ikke er i tvivl om at der er fisk på.

Fiskelinen kan være monofil line 0,30 til 0,40. Dette er en tyk line som kan holde til den tunge kastevægt, men da det heller ikke kan undgås at få bundbid en gang i mellem, så er det godt linen har en høj brudstyrke, så man kan rive sit forfang frit.

Fladfisk lader sig ikke skræmme af tykke liner, som man kan se hos andre fisk, eksempelvis havørreder. Hjulet kan både være fastspolehjul eller havhjul, det skal blot kunne bære 100 meter line af overnævnte tykkelse.

Hvordan skal man fiske

Den mest afslappende måde at fiske efter fladfisk, er at fiske fra båd, hvor forfanget ligger på bunden, i mens man lader båden drive med strømmen, så forfanget bliver trukket hen over bunden. Mange tænker måske at fladfisk skal fiskes stille på bunden, men fladfisk er jægere og følger gerne efter deres bytte i flere meter inden de hugger.

Hvis der fiskes ved mole eller lignende, spoles der ind i middel tempo, med få stop på vejen. Ofte når der er en fladfisk som følger med dit forfang, så skaber det opmærksomhed for andre fladfisk, der bliver interesserede i om det er noget mad de kan stjæle. Derfor oplever man af og til, at der er bid på begge vedhæng.

Hvor opholder fladfisk sig

Fladfisk opholder sig helst i læ for stærk strøm. Hvis der går en stærk strøm gennem vandet, og man fisker fra båd, så vil fladfiskene ligge i læ bag banker på bunden, så brug derfor en sonar til at scanne bunden, og lad dit fladfiskeforfang køre frem og tilbage langs området bag en banke.

Hvis du derimod fisker fra kyst, mole, eller med båd tæt på kysten, så skal du fiske bag en pynt der danner læ for strømmen i vandet. En pynt er et stykke landområde der danner en spids ud i havet, f.eks. et næs eller odde.

Fladfisk er mest aktiv ved solopgang, solnedgang og i forbindelse med højvande, som er de tidspunkter, hvor den primært leder efter føde. Som nævnt tidligere, skal man finde sand/grus/sten bund på 1 til 10 meters dybde, alt efter hvad der er tilgængeligt for en, også skal man ikke komme efter der har været stormvejr, hvor bunden er blevet hvirvlet op, og fladfisken søger hvile.

Når du er ude på båd kan du altid give torskefiskeri en chance, da torsk og fladfisk opholder sig på nogenlunde samme områder.

Tips til fiskeri efter fladfisk

Det første tip er at du selv kan gå ud og pumpe dine sandorm til madding. Dette gøres ved at have et bræt, 35cm x 45 cm, hvor de er boret et hul i hvert hjørne i den ene af de aflange ender. Her sættes snor i, så længden passer med dine hænder.

Nede ved stranden går du ud i knæ højt vand, og kigger efter bunker af pølser af sand, her finder du sandormene. Når du har fundet et godt sted, sætter du brættet på bunden og tage rebet i hænderne. Så sætter du foden på brættet og træder ned, og laver pumpe aktiviteten, samtidig med du river op i begge snore. Dette gør du i 30 sekunders tid, hvor du stopper og venter til vandet begyndrer at klare op, herefter kan du se sandorme der ligger omkring på bunden. Her er det smart at have en spand der kan flyde på vandet, eksempelvis med flamingo påført.

Et andet tip er, at hvis du fisker med rejer eller andet madding som har en nogenlunde hård overflade, så brug duftmiddel til at fange fladfiskenes opmærksomhed. Perlerne og maddingen kan fange fladfiskenes opmærksomhed, men hvis der er duft med i spillet, så er der endnu en sans der bliver stimuleret, og det kan være forskellen for at få et hug. Disse duftmidler kan enten komme i en sprayflaske eller en limtube.

Hvis man jævnligt tager ud efter fladfisk, så kan det være en fordel at anskaffe sig en forfangsmappe. En sådan mappe indeholder plastik lommer, hvor man sætter et enkelt forfang i hver lomme, så undgår man de filtrer fra gang til gang, og hurtigt kan skifte hvis man vil prøve nogle andre farver.

Fladfisk har som tidligere nævnt ikke så store munde, så i tilfælde af at du fanger en undermåler, så er det godt at have en lille tang til at afkroge dem med. Fladfisk kan godt sluge krogen nogle centimeter før den sætter sig.

Ved rettelser eller tilføjelser til indlægget, henvend venligst på info@fiskeoplevelser.dk

Hvis artiklen har hjulpet dig, er du meget velkommen til at synes godt om fiskeoplevelser.dk på Facebook. Det vil jeg sætte meget stor pris på!

Del gerne på 
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyeste indlæg

Tilbudsjagt

Vi har samlet over 18.000 produkter fra nogle af de mest populære webshops med fiskegrej. Ved at bruge vores pris sammenligner kan du finde det bedste tilbud 
Se tilbud nu

fiskeoplevelser.dk

Her får du gode fiske tips og god fiske viden, så du er klar til at fiske hele året rundt i salt- og ferskvand. Sørg for at overholde gældende regler hvor du fisker, og i det hele taget behandle naturen godt.
fiskeoplevelserfinallogo

Følg OS på

Copyright © 2018 - 2024 Fiskeoplevelser.dk - kontakt@fiskeoplevelser.dk - Cookie- og privatlivspolitik